Cv-ketel vervangen: wat zijn de mogelijkheden?

Nieuwe cv-ketels kunnen een enorm verschil maken in je energiekosten. Maar het vervangen van een oude ketel is niet zo eenvoudig. In deze blog leggen we uit waarom een cv-ketel vervangen een goed idee is, gevolgd door enkele voordelen en de soorten cv-ketels waar je uit kan kiezen.

Waarom een cv-ketel vervangen?

Als je cv-ketel verouderd is, of niet meer goed werkt, dan is het tijd om deze te vervangen. Maar waarom zou je dat doen? Hier zijn enkele redenen waarom het verstandig is om je cv-ketel te vervangen:

– Veiligheid: oude of defecte cv-ketels kunnen gevaarlijk worden, waardoor er lekkage en schade aan je woning kan optreden. Bovendien kan een falende boiler schadelijke dampen uitstoten die mogelijk giftige gas of stofdeeltjes bevatten.

– Comfort: een nieuwe cv-ketel zal ervoor zorgen dat je huis zo goed mogelijk verwarmd wordt, zo heb je geen last meer van koude winters.

Wat zijn de voordelen van een nieuwe cv-ketel?

Als je denkt dat je cv-ketel aan vervanging toe is, dan zijn er enkele opties die je kunt overwegen. Een nieuwe cv-ketel is een van deze opties. Wat zijn dan de voordelen van een nieuwe cv-ketel?

Een nieuwe cv-ketel kan enkele interessante voordelen met zich meebrengen. Allereerst is er het bespaarde energieverbruik. Een nieuwere ketel is doorgaans een stuk efficiënter dan een oudere ketel. Dit betekent dat je minder geld kwijt bent aan je gasrekening. Ook de CO2-uitstoot wordt lager, wat beter is voor het milieu.

Daarnaast kan een nieuwe ketel ook leiden tot lagere onderhoudskosten. Dit komt omdat moderne ketels veel minder onderhoud nodig hebben dan oudere modellen. Dit betekent eindelijk ook dat een cv-ketel reparatie minder vaak nodig is, een flinke besparing.

Welke soort cv-ketels zijn er?

Als je je cv-ketel wilt vervangen, heb je de keuze uit verschillende soorten ketels. Zo kun je kiezen voor een solo cv-ketel, een combiketel of een gasketel:

1. Solo cv-ketel: een soloketel kan enkel het huis verwarmen en dus niet warm water leveren. Dit type ketel werkt het best in combinatie met een boiler.

2. Combiketel: deze ketel levert tegelijkertijd zowel de verwarming als het warm water in huis waardoor je het apart aanschaffen van een boiler over kunt slaan. Bovendien bespaart de combiketel energie omdat er geen warmte wordt verspild doordat alle warmte die wordt geproduceerd direct wordt gebruikt.3. Gasketel: een gasketel is een erg efficiënt soort cv-ketel die snel warm water kan leveren. De nieuwste modellen zijn erg energiezuinig. Een gasketel is vaak voordeliger dan een warmtepomp.