Vocht in huis: welke problemen neemt dit met zich mee?

Vochtbestrijding is een veelvoorkomend probleem waar zowel particulieren als bedrijven mee te maken krijgen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende methodes voor vochtbestrijding, zoals isolatie, ventilatie en het gebruik van drogers. Lees verder om erachter te komen welke opties je precies hebt als je je huis of bedrijf wil beschermen tegen schimmels, vochtschade en andere schadelijke gevolgen van wateroverlast!

Wat is vocht in huis?

Vochtigheid betekent letterlijk de aanwezigheid van water in de lucht. Er is sprake van vocht wanneer de concentratie waterdamp in de lucht hoger is dan de concentratie waterdamp die de lucht aankan op dat moment. Dit kan optreden binnenshuis, maar ook buitenshuis. Wanneer je huis niet goed geventileerd wordt, blijft er te veel vocht hangen en kunnen er schimmels gaan groeien. Dit kan vervelende gezondheidsklachten met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk dat je huis goed ventileert en dat je eventuele vochtproblemen snel oplost.

Welke problemen kunnen optreden als gevolg van vochtproblemen?

Schimmel zijn een groot probleem die kunnen optreden als gevolg van vochtproblemen. Schimmel kan zich in huis verspreiden en er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Het is belangrijk om schimmel zo snel mogelijk te bestrijden.

Bacteriën kunnen ook in huis verspreid worden door vochtproblemen. Bacteriën kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën in huis aanwezig zijn. Vocht kan ook kostbare spullen in huis beschadigen, zoals meubels of tapijten.

Methodes van vochtbestrijding

Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om vocht in huis te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld een luchtbevochtiger gebruiken, een elektrische verwarmingselement plaatsen of een ontvochtiger aanschaffen.

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat natuurlijk vocht uit de lucht haalt en dit vervolgens terugbrengt in de ruimte. Dit is een goede optie als je last hebt van droge lucht, bijvoorbeeld in de wintermaanden. Een elektrisch verwarmingselement kan ook helpen bij het bestrijden van vochtigheid in huis. Het element maakt de luchtvochtigheid hoger, waardoor er minder vochtabsorptie plaatsvindt. Tot slot is er ook de optie om een ontvochtiger aan te schaffen. Dit apparaat zuigt het overtollige vocht uit de luchtkamer en slaat het op in een tank

Mechanische verwijdering van vocht

Het is belangrijk om te weten welke vochtbestrijding methodes er zijn, omdat niet elke methode geschikt is voor iedere situatie. In sommige gevallen kan een combinatie van verschillende methodes nodig zijn om het vochtprobleem op te lossen.

Machinale ventilatiesystemen zijn een goede optie als er sprake is van een klein oppervlak dat moet worden ontveend van vocht. Het systeem werkt door een luchtpomp die relatief droge lucht aanvoert, waardoor het water dat in de ruimte aanwezig is, wordt verdampt. Dit systeem is echter niet geschikt voor grote ruimtes of ruimtes met hoge luchtvochtigheid.

Chemische middelen voor vochtbestrijding

Chemische middelen worden vaak gebruikt voor vochtbestrijding. Desinfecterende stoffen kunnen helpen om schimmels te verminderen en de groei ervan te stoppen. Coatings kunnen het oppervlakte beschermen tegen vocht en schade.