Tips voor het koelen van je huis

Deze zomer heeft weer laten zien dat het op bepaalde dagen erg warm kan zijn in Nederland. En het is natuurlijk fijn als het warm is buiten, maar binnen wil je het dan liever lekker koel houden. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Maar hoe houd je het lekker koel in huis? Lees de tips in dit artikel en doe er je voordeel mee voor de warme dagen die dit jaar en volgend jaar gaan komen.

Binnen- en buitenzonwering overdag gesloten houden

Wist jij dat 30% van de warmte in je huis komt via de ramen? Daarom heeft het ook extra veel effect als je je gordijnen en raamdecoratie gesloten houdt wanneer het warm is buiten. Er is ook extra isolerende raamdecoratie verkrijgbaar waarmee je de warmte extra goed buiten houdt. Buitenzonwering houdt overigens nog beter de warmte tegen, dus het loont zeker de moeite om bijvoorbeeld zonneluifels, schaduwdoeken of zonneschermen op te hangen en deze te gebruiken zodra het warm weer is.

Je ventilator slim gebruiken

Een ventilator is een manier om op een bepaalde plek in huis meer koelte te krijgen. Een airco kan dat natuurlijk ook, maar die is duurder in aanschaf. Zo heeft Hart van Nederland een goede vergelijking gemaakt tussen airco’s en ventilatoren. Een ventilator is goedkoper, maar airconditioning is krachtiger. Maar je kunt je ventilator ook slimmer gebruiken door een schaal te vullen met koud water, ijs en koelelementen en die schaal voor de ventilator te plaatsen. Dit kan ook met behulp van een natte, koude handdoek.

Zorgen voor groen in en om het huis

Plantjes zorgen voor verkoeling. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak, waarbij je wel moet kijken wat mogelijk is op je dak qua gewicht. De plantjes nemen het zonlicht op en verdampen water. En ze nemen regenwater op. Denk ook aan groen tegen de muren van je huis. Dat zorgt als het ware voor een soort extra isolatielaag.

Kijken naar andere mogelijkheden om te verkoelen

Naast de bovenstaande mogelijkheden kun je nog kijken naar andere mogelijkheden om je huis te verkoelen. Wist jij bijvoorbeeld dat je met een warmtepomp kunt koelen? Er zijn bijvoorbeeld warmtepompen die gebruik maken van een bron in de grond of die de warmte afgeven aan de buitenlucht en zo zorgen voor een koelere temperatuur in huis. Denk verder nog aan de volgende tips:

  • je huis beter isoleren
  • je ramen en deuren openzetten als het buiten afkoelt
  • zo min mogelijk gebruik maken van je oven of droger
  • buiten koken
  • ventilatieroosters open aan de schaduwkant en dicht aan de zonkant

Lees nog handige tips voor in je huis in de categorie ‘tips & tricks’ en kijk welke je in je eigen huis kunt toepassen.