Alles wat je moet weten over dakpannen

Het kiezen van de juiste dakpannen voor je huis of gebouw is een belangrijke beslissing. Niet alleen zorgen de pannen ervoor dat het dak sterk en duurzaam is, maar ze bepalen ook in hoge mate het uiterlijk van het bouwwerk. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over dakpannen, waaronder de verschillende soorten, hoe dakpannen worden vervangen en de kosten hiervan.

Wat is de functie van dakpannen?

Dakpannen worden gebruikt om het dak van een huis te bedekken. Ze beschermen het huis tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zonlicht. Dakpannen kunnen ook worden gebruikt om een huis te verfraaien. Sommige mensen kiezen ervoor om hun dak met dakpannen af te werken in plaats van met shingles of andere materialen.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten dakpannen, elk met hun eigen voordelen. Sommige zijn beter geschikt voor bepaalde klimaten of types bouw dan andere. Hier zijn enkele van de populairste soorten dakpannen: 

– Betonnen dakpannen: Betonnen dakpannen zijn sterk, duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze zijn ook relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten dakpannen en vereisen weinig onderhoud.

– Natuurstenen dakpannen: Natuurstenen dakpannen zijn erg sterk, duurzaam en hebben een mooi uiterlijk. Ze zijn echter duurder dan andere soorten dakpannen.

– Koper of metaal dakpannen: Koper of metaal dakpannen zijn duurzaam en weerbestendig. Ze hebben echter de neiging om te verkleuren naarmate ze ouder wordt.

Hoe worden dakpannen vervangen?

Dakpannen kunnen om verschillende redenen vervangen moeten worden. Soms raken ze beschadigd door weersomstandigheden, zoals hagel of storm. Andere keren is er sprake van slijtage door de jaren heen. Wanneer een dakpan vervangen moet worden, is het belangrijk om te weten hoe je dat op de juiste manier doet.

De meeste mensen denken dat het vervangen van een dakpan eenvoudig is, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden voordat je aan de slag gaat. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de juiste pan voor het type dak en materiaal kiest. Vervolgens moet je ervoor zorg

Wat kost het vervangen van dakpannen?

Als je dakpannen wilt vervangen, is het belangrijk om te weten wat het kost. Het vervangen van dakpannen is niet goedkoop, maar het is wel een nodige klus. Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor het vervangen van dakpannen volgens Dedakspecialist

  • Betondakpan: €50,- tot €60,- per m²
  • Keramische dakpannen: €65,- tot €75,- per m²
  • Dakpanplaten: €40,- tot €75,- per m²

Gemiddeld kost het vervangen van dakpannen op een heel dak tussen de €3.100,- en €5.500,-.